Bazı alışkanlıklar bizi sinirlendirmezken bazıları ise bizde bir rahatsızlık, hayal kırıklığı veya çaresizlik yaratabilir. Onlardan kurtulmayı istesek de nasıl yapabileceğimizi bilemeyiz. Düşünceleri nasıl yarattığımıza ve gerçekleştirdiğimize bakacak olursak, sanki kapalı bir sistemmiş gibi görünüyor: düşünceler eylemlere yol açıyor, eylemler bizde bir dizi etkiler yaratıyor ve bu etkiler benzer düşüncelerin yaratılmasından sorumlu oluyor, bunlar benzer eylemlere neden oluyor ve bu devam edip duruyor. Sanki bir kısır döngü…
Eğer bir alışkanlığı değiştirmek istersek, nereden başlamalıyız?Diğer bir deyişle, sistemi nereden değiştiririz veya döngünün dışına nasıl çıkarız?
İlk olarak, olumsuz eylemlerimizi değiştirmeyi deneyebiliriz: örneğin, öfkelenmek gibi bir alışkanlığımızı ya da sigara içmek gibi bir alışkanlığı. Birçok durumda, davranışımızı değiştirebilmemize rağmen, onu neden yapmak istediğimizi derinden anlayamadığımız için, bir gün eski alışkanlığımıza tekrar geri dönmemiz çok mümkündür.
Bu sistemi bilinçaltımızda değiştirmeyi deneyebiliriz. Birçok terapide, bilinçaltımızda kayıtlı olan analiz edildiğinde, sonuçlar pek memnuniyet verici görünmüyor. Olumsuz bir alışkanlığa tutunmamıza neden olan ve arkasında bir korku olan bir travma, bir olay veya acı veren bir deneyim buluyoruz daima. Korkularımız ve kaygılarımızı görebiliyor ve tanıyor olabilmemize rağmen, onları daha iyi ve sağlıklı bir deneyimle değiştirmezsek, bu eski sisteme yapışıp kalıyoruz, her ne kadar işe yaramasa ve bizi mutsuz etse de, bırakamıyoruz.
Bilinçaltımızda kayıtlı olan belli şeyleri yok edebilmek için en etkili yöntemler kendimizi sessizliğe almak, düşüncelerimizi olumlu bir şekilde yönlendirebilmeyi öğrenmek ve inançlarımızı olumlu düşüncelerle değiştirerek irademizi güçlendirmektir. Böylece eski alışkanlığın yerine bir yenisini sisteme tanıtabilir ve eskiyi değiştirebiliriz. Mekanik bir şekilde bu düşünceyi (olumlamayı) tekrar etmek gerekli değildir. Yapmamız gereken, inanç sistemimize bu yeni düşünceyi getirmek ve bu düşüncede ifade ettiğimiz her neyse, zaten öyleymiş gibi davranmaktır. Bu şekilde sistemin onu benimsemesini ve bilinçaltımıza yerleşmesini sağlayabiliriz.
Denemeye değmez mi? Nereden başlıyorsunuz?
Sevgiler
Yaşam Koçu
Neşe Akar